INFORMATIE VOOR KINDEREN

Je ouders gaan scheiden, wat nu?

Waarschijnlijk heb je nog niet zo lang terug te horen gekregen dat je ouders gaan scheiden. Dit is vaak een hele verdrietige tijd en je zult veel vragen hebben. Villa Pinedo is een stichting in Nederland waar jij je ervaring over de echtscheiding van je ouders kunt delen, waar je steun kunt vinden bij kinderen die hetzelfde meemaken en waar je elkaar ook kunt helpen in bepaalde situaties.

Je kunt ook praten met iemand die zelf ook gescheiden ouders heeft (een zogenaamde buddy) en is getraind om jouw buddy te zijn om ervaringen over de scheiding uit te wisselen. Ook kun je je gevoel kwijt en alles wat er in je hoofd rondspeelt. Zo heb je altijd iemand om over de scheiding te praten als dat bijvoorbeeld niet lukt met je ouders, broers en zussen, of vrienden. Klik snel door naar de website van Villa Pinedo voor meer informatie: https://www.villapinedo.nl/

Mag jij ook iets zeggen als je ouders gaan scheiden?

Jouw hele leven staat op z’n kop nadat je hebt gehoord dat je ouders uit elkaar gaan. Bij welke ouder ga of blijf je wonen? Hoe vaak zie je de andere ouder? Kan je nog op dezelfde school blijven? Mag je zelf kiezen waar je gaat wonen?

Als jouw ouders gaan scheiden zullen zij goede afspraken moeten maken over welke gevolgen de scheiding heeft voor jou en eventueel voor je broers/zussen. Deze afspraken hebben betrekking op waar jij zult wonen, hoe de omgang zal zijn met de andere ouder, hoe je ouders alle kosten van jullie zullen betalen en op welke manier je ouders met elkaar zullen praten over belangrijke beslissingen die over jou moeten worden genomen. Deze afspraken leggen je ouders vast in een ouderschapsplan. Lukt het je ouders vanwege de situatie waarin zij zitten niet om deze afspraken samen met elkaar te maken, dan zal de rechter daarbij moeten helpen. De rechter zal dan alsnog proberen om jouw ouders op 1 lijn te krijgen, en als ook dat niet lukt, dan zal de rechter beslissen over al deze onderwerpen.

Als je ouder bent dan 12 jaar dan zal je een uitnodiging krijgen van de rechtbank om wat vragen te beantwoorden over jouw situatie en om je mening te geven hoe jij de toekomst voor je ziet. De rechter luistert goed naar jouw mening, maar natuurlijk ook naar de wensen van jouw ouders . Als je niet naar de rechtbank toe wilt, mag je ook altijd een brief schrijven.

Als je het echt niet eens bent met de afspraken van je ouders dan kan je de rechter ook een brief schrijven om te vragen of de rechter de afspraken nog eens opnieuw wil bekijken en misschien kan wijzigen. Je kunt deze brief schrijven met behulp van een vertrouwenspersoon, een kindbehartiger of bijvoorbeeld met behulp van je buddy via Villa Pinedo. Mocht je daarover vragen hebben, dan mag je ook altijd contact opnemen met ons advocatenkantoor zodat wij jou naar de juiste persoon kunnen doorverwijzen.

Niet jouw taak!

De jongeren van Villa Pinedo hebben een hele passende brief gemaakt voor jongeren in een scheidingssituatie waaraan jij misschien vandaag al iets kunt hebben. Wij hebben deze brief bewust op de website gezet zodat jij hier meteen wat punten uit kunt meenemen:

Deze brief is speciaal voor jou

Ben jij in de zomer al bezig met de feestdagen? Troost je je verdrietige ouders? Voel je je verantwoordelijk voor hun geluk? Denk je soms dat de scheiding jouw schuld is? Moet je zelf regelen wanneer je bij wie bent? Luister je naar de negatieve dingen die ze over elkaar zeggen?

Heb je het gevoel dat je voor je zusje of broertje moet zorgen? Hou je je groot om je ouders geen pijn te doen? Dan willen we je laten weten dat dit allemaal niet jouw taak is! Wij willen je graag tips geven hoe je deze situatie kan veranderen.

Wat kun jij doen?

  • Tegen je ouder(s) zeggen dat je geen negatieve dingen wilt horen over de andere ouder, omdat dat jou pijn doet en in de war brengt
  • Weten dat je van allebei je ouders mag houden en het bij allebei leuk mag hebben
  • Je ouders vragen om duidelijke afspraken en communicatie
  • Weten dat je het recht hebt om bij de ene ouder gewoon over de andere te praten
  • Met iemand anders praten als je ouders niet naar je luisteren
  • Je ouders vertellen hoe je je voelt en waar je behoefte aan hebt
  • Tegen je ouders zeggen dat de scheiding niet jouw verantwoordelijkheid is en dat je die verantwoordelijkheid aan hen wilt teruggeven
  • Je hoeft het niet alleen te doen

We weten hoe moeilijk het soms kan zijn om eerlijk tegen je ouders te zijn. Gelukkig ben je niet alleen! Wist je dat er een plek is voor kinderen van gescheiden ouders? Op VillaPinedo.nl kun je je hart luchten, advies vragen en tips geven aan andere kinderen en ouders. Kom gauw kijken, we zitten voor je klaar.

Liefs,

Van alle jongeren van Villa Pinedo

PS: nu kun je je weer bezig gaan houden met echt belangrijke dingen, namelijk gewoon lekker jezelf zijn.

Hoe kunnen we jou helpen?

Meer informatie

Staat de informatie waarnaar jij op zoek bent niet op onze website dan mag je ons gerust bellen of mailen. Misschien kunnen wij je doorverwijzen naar de juiste informatie of je vragen telefonisch beantwoorden. Zoals gezegd is de website van stichting Villa Pinedo erg handig en zeker de moeite waard om even te bekijken!

Gaan je ouders scheiden en heb je vragen?